Als je gaat scheiden komt er heel veel op je af. Vaak zijn er veel emoties als boosheid, verdriet, teleurstelling, wantrouwen en soms opluchting, bij jouzelf, bij jouw partner en bij de kinderen. Het beëindigen van een relatie kost veel energie, of het om een echtscheiding gaat, een scheiding van tafel en bed, een beëindiging van het geregistreerd partnerschap of een einde van de samenwoning.
Ga je scheiden? Mediation kan dan betekenen dat je samen onder begeleiding van de mediator afspraken maakt over de gevolgen van een scheiding. Dus ook afspraken kunt maken over jullie kinderen, zodat jullie, als jullie geen partners meer zijn, wel op een goede manier als ouders met elkaar over de kinderen kunnen overleggen en gezamenlijk beslissingen over de kinderen kunnen nemen.
Is mediation bij een scheiding verplicht? Dat is niet het geval. Wel heeft scheiden met mediator heeft veel voordelen boven het uit elkaar gaan waarbij je ieder een eigen advocaat inschakelt. Scheiden met een mediator verloopt meestal sneller, rustiger, is vaak voordeliger en voorkomt in de meeste gevallen een vechtscheiding.
Als jullie echt niet meer met elkaar kunnen praten en niet meer in staat zijn om samen bij de mediator tot oplossingen te komen, dan zullen jullie ieder een eigen omgangsregeling advocaat moeten inschakelen. Overigens kunnen jullie ook nog met behulp van de advocaten, met elkaar tot afspraken proberen te komen.
Wanneer jullie beiden naar een mediator scheiding willen om samen alles te regelen, dan is het verstandig om niet zomaar naar een scheidingsmediator te gaan. Kies allereerst of je online of in persoon door de mediator wilt worden begeleid.
Je kunt namelijk online via mediation scheiden. Daarnaast kun je ook in persoon scheiden met een mediator. Je gaat dan samen naar het kantoor van de mediator. Sommige mediators komen bij je thuis.
Een echtscheidingsmediator (ook wel genoemd een echtscheiding mediator, een scheidings mediator, een echtscheidingsmediator of een mediator advocaat echtscheiding) is onpartijdig en begeleidt jullie bij het maken van afspraken over de gevolgen van de beëindiging van jullie relatie.
Wanneer je naar een echtscheidingsmediator op zoek gaat is het verstandig om na te gaan of deze mediator is aangesloten bij het MfN en/of bij de vFAS. Je weet dan zeker dat de mediator scheiding een mediationopleiding heeft gevolgd en dat je bij eventuele klachten bij een erkende organisatie terecht kunt.
Daarnaast kan het van belang zijn of de mediator tevens advocaat is. Bij echtscheiding mediation kan een advocaat mediator jullie zorgvuldig begeleiden en jullie juridische informatie geven bij het maken van afspraken, het opstellen van een ouderschapsplan en een convenant (overeenkomst over de gevolgen van de scheiding) en kan hij/zij ook de echtscheidingsprocedure voor jullie afwikkelen.
Mieke Mulder is vFAS-scheidingsmediator en tevens familiemediator en advocaat. Zij kan jullie als mediator juridische informatie geven en helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en een convenant en kan als advocaat de echtscheidingsprocedure afwikkelen.
Wel zo makkelijk en vertrouwd! Bel Mieke om een afspraak te maken voor een kosteloos informatief gesprek van een half uur. Mieke heeft veel ervaring en kan jullie over scheiden met een mediator informeren.